Merkür'de su bulundu

   İncecik atmosferi ve Güneş’e yakınlığı nedeniyle Merkür, yaşamın oluşması için pek de uygun bir yer gibi görünmüyor. Merkür'ün yüzey sıcaklıkları, gün içinde -173 ºC ile +427 ºC arasında değişiyor. Fakat yapılan son keşifler, uzayda yaşam arayışlarında yine de işimize yarayacak bilgiler sunuyor. 

   NASA’nın Messenger uzay aracı, 2011 yılının Mart ayından beri Merkür gezegeninin yörüngesinde inceleme yapıyor. Bilim insanları uzun süredir Merkür’ün gölgede kalan kutup bölgelerindeki kraterlerinin, yüksek miktarda donmuş halde su ve başka uçucu maddeler barındırdığına dair hipotezler üzerinde duruyordu. Geçtiğimiz günlerde Science dergisinde yayınlanan 3 ayrı makalede, Merkür’ün Güneş ışınlarından mahrum kalan kuzey kutbunda yüksek miktarda donmuş su bulunduğu belirtildi. Yapılan keşif, Merkür’de yaşamın yapı taşları dediğimiz organik maddelerin de bulunma olasılığını artırdı. 

   Messenger’ın bulgularına göre donmuş haldeki su, en soğuk bölgelerin yüzeyinde mevcut; ki buralar optik olarak parlak görünen yerler. Fakat buz, aynı zamanda tuhaf ve karanlık bir maddenin altında da gömülü olarak bulunuyor. Bu karanlık bölgeler, buzun kararlı bir şekilde durmasına yetecek kadar soğuk değil. Ekipte çalışan bilim insanlarından biri olan Paige’e göre, bu karanlık bölgelerin karmaşık organik maddelerden meydana geliyor olması ve bu maddelerin, Merkür’e suyu da getirmiş olan göktaşları ve kuyrukluyıldızlar tarafından taşınmış olmaları çok muhtemel. Paige’in ifadesine göre organik maddeler, Merkür yüzeyindeki yüksek radyasyon nedeniyle daha da kararmış olabilir.

Resim: Merkür’ün kuzey kutup bölgesinin radar görüntüsü. Kırmızı alanlar, Messenger’ın bugüne kadar elde ettiği bütün görüntülerde karanlık çıkan bölgeler.  Sarılar ise Dünya merkezli radarlarda görüntülenen birikim bölgeleri. Bu karşılaştırmalı resim, Messenger ve Dünya merkezli radarlarla belirlenen karanlık birikim bölgelerinin aynı olduğunu göstermektedir. (Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington/National Astronomy and Ionosphere Center, Arecibo Observatory) 

   Dolayısıyla artık suyun bulunmasıyla Merkür gezegeni de tıpkı Mars ve Ay gibi, astrobiyoloji alanında çok ilgi çekici bir gök cismi haline gelmiş oldu. Bilim insanları, Merkür’de yaşam bulmayı beklemediklerini; ancak Dünya’da canlılığın ortaya çıkışına ön ayak olan sürecin (yani yaşamın yapı taşlarının nereden geldiği konusunun) anlaşılmasında çok önemli veriler sunacağını belirtiyorlar. 

   Bilim insanları, Merkür’ün güney kutbunda da buz bulunduğuna inanıyor. Ancak Messenger’ın Merkür’ün etrafında izlediği yörünge, şu ana kadar gezegenin güney kısımlarını detaylı olarak incelemesine olanak vermedi. Messenger, 2014 ve 2015 yıllarında Merkür’e daha fazla yaklaşacak ve tahminen 2015’te yakıtının tükenmesiyle Güneş ve Merkür’ün çekim kuvveti nedeniyle dağınık bir rota izlemeye başlayacak. Çekim gücü sayesinde Merkür’e daha da yaklaşacak olan uzay aracı, böylece güney kutup bölgelerini de yakından inceleyebilecek. 

 

Kaynaklar:

Yorum ekle