Aşağıda hurafe diyarından bir kare görüyorsunuz...
Bu tür iddialara hemen 'Allah' demeden önce bir araştırmak gerekiyor, çünkü yanlış bilgilerle çıkarım yapılan ve ortaya atılan iddianın bilimsel doğruluğunu araştırma gereği bile duymayan bir toplumda yaşıyoruz.
Birincisi, hastanelerde uygulanan bebeğin topuk izi ile annenin parmak izini alma yöntemi, bebeğin ve annenin ayrı ayrı kimlik teşhisleri için yapılır. Yani resimde iddia edildiği gibi birebir benzeşimle anneyle bebeğin birbirine ait olduğunu kanıtlayan bir durum zaten yoktur. Ayrıca izin el parmağından değil de topuktan alınma sebebi, bebeğin elindeki parmak izlerinin doğumda henüz tam oluşmamış olmasıdır. Özetle, bebekler birbirileriyle karışmasın diye uygulanan rutin bir yöntemdir bu. Bebeğin annesinin kim olduğunu filan bize söylemez. Sadece bebeğin kim olduğunu söyler.
İkincisi parmak izlerinin sadece birkaç özelliği DNA ile tayin edilir, sonuçta bebeğin DNAsı %50 anneden, %50 babadan gelir. Dolayısıyla anne, çocuk ve babanın (evet baba, sadece anne değil yani resimde yazdığı gibi) parmak izlerinde benzerlik olması kadar doğal bir şey yok. Parmak izlerinin benzerliği 3 kademede derecelendirilir; en düşük benzerlik düzeyi 1'dir ve ebeveynelerle çocuk arasındaki parmak izi benzerliğin derecesi genellikle 1'dir.
Diğer yandan birçok farklılıklar da vardır. Bu nedenle zaten bırakın anneninkiyle aynı olmayı, eş yumurta ikizlerinin parmak/topuk izleri bile birbirinin tıpatıp aynısı değildir. Madem Allah'ın çocuklar karışmasın diye annenin parmak iziyle bebeğin topuk izini tıpatıp aynı yarattığı iddia ediliyor; o zaman şunu sormamız gerekir: Eş yumurta ikizlerinin anneleri farklı mı? Yani aynı rahmi, aynı zamanda, aynı süre boyunca paylaşan iki bebeğin bile parmak izleri aynı değilken, bu izlere bakarak annelerinin aynı olduğunu nasıl söyleyeceğiz? Bu resimdeki iddia doğruysa, o zaman ikizlerin farklı anneleri var demektir.
Özetle, birazcık akıl ve mantık kullanarak bile resimdeki iddianın apaçık bir çarpıtma ve kandırmaca olduğunu anlayabiliriz; ki zaten dünyada birbiriyle tıpatıp aynı parmak izine sahip olan iki insan dahi yoktur. Herkesin parmak izi kendine özgüdür. Çünkü her ne kadar parmak izinin bazı özellikleri DNA ile belirleniyor olsa da büyük bir çoğunluğu, fetusun anne karnındayken (özellikle de 3. ve 4. aylarda) maruz kaldığı basınçlara, bu basınçların gücüne, yönüne ve maruz kalınma sürelerine bağlıdır. Yani bebeğin anne rahmindeki konumuna ve koşullarına bağlıdır. Parmak izleri bazı hayvanlarda da bu şekilde oluşur (örnek; primatlar ve koalalar).
Bir diğer önemli nokta, parmak izi olmayan bebeklerin varlığıdır (= adermatoglifiya). Bu nadir görülen anomalinin oluşmasında SMARCAD1 geninde meydana gelen bir nokta mutasyonunun etkili olduğu düşünülmektedir. İlgili makale için tıklayın. Genetik sendromlardan biri olan ektodermal displazi hastalıklarının bazıları da parmak izi yokluğuna sebep olabilir.
Resim: a) Normal bireydeki parmak izi; b) ve c) Adermatoglifiya (parmak izi eksikliği) olan iki birey
Kısaca bu tür 'mucizevi' görünen şeylere inanmak bazılarına çok kolay ve sevindirici gelse de gerçeklerin aslında hiç de öyle olmadığını öğrenmek için sadece biraz sorgulama ve araştırma hevesi gerekir. Lütfen aslı astarı olmayan bu tür çarpıtma ve kandırmacalara alet olmayınız, inançlarınızı da bu bilgilerin ışığında dürüstçe sorgulayınız.
Kaynaklar: